Akustinen kitara on erinomainen säestyssoitin

Viimeisen vuosisadan aikana kitarasta on tullut suosituin soitin ympäri maailman, ja akustinen kitara löytyykin monen kotoa rentoon soittoharrastukseen hankittuna. Joillakin kitara saattaa vaikkapa lahjaksi tai perintönä saatuna toimittaa lähinnä koristeen virkaa. Kitara on kuitenkin niin hieno ja monipuolinen soitin, ettei sitä kannata jättää pelkäksi sisustuselementiksi. Akustinen kitara sopii säestämiseen tai vaikkapa illanistujaisissa ja leirinuotiolla ihmisiä yhdistävään tunnelmointiin. Kitaran soittaminen ei myöskään ole kovin vaikeaa, vaan perusteet on helppo opetella itsenäisestikin.

Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella soittamaan!

Akustisen kitaran toiminta

Akustinen kitara on yksinkertaisen kaunis.
Akustisen kitaran rakenne ja toiminta on yksinkertainen, mutta tyylikäs.

Klassinen kitara on kotoisin Espanjasta ja kehittyi nykymuotoonsa 1800-luvulla. Teräskielinen akustinen kitara kehitettiin 1900-luvulla Yhdysvalloissa. Useimmissa varhaisissa kitaroissa oli kaksoiskielet, eli yhtä ääntä varten oli kaksi kieltä. Kielien määrä ja viritys vaihtelivat suuresti ennen kuin ne vakiintuivat nykyiseen kuuteen yksittäiseen kieleen.

Kitaran tärkeimmät osat ovat runko, kaula ja kielet. Akustisissa kitaroissa kielen värähtely johdetaan tallan välityksellä kitaran kanteen. Ontto kitaran runko toimii kaikupohjana ääntä vahvistaen. Kaikukopan resonanssitaajuus on viritetty vastaamaan kitaran kielten värähtelyä, useimmiten välille Fis–A.

Akustisten kitaroiden laaduissa on suuria eroja. Puulajit joista kitara on tehty sekä sen viimeistelyn taso vaikuttavat paljon sointiin. Parhaimmat akustiset kitarat on tehty käsityönä ja ovat siksi arvokkaita.

Oikeanlaisen kitaran valinta

Mikäli olet vasta suunnittelemassa akustisen kitaran hankintaa, sinun täytyy miettiä millainen olisi sopiva valinta juuri sinun tarpeisiisi. Akustinen kitara ei tarvitse mitään lisävarusteita kuten vahvistinta toimiakseen. Se on helppoa myös kuljettaa mukana. Akustisella kitaralla voi soittaa lähes kaikkia pop-, rock,- ja iskelmäkappaleita.

Mutta minkälainen akustinen kitara sopisi sinulle?

  • Klassinen kitara on nylonkielinen ja pehmeäsaundinen, erityisen hyvin klassiseen musiikkiin sopiva kitara. Sitä pidetään usein aloittelijalle ihanteellisena kevyen soitettavuutensa vuoksi.
  • Teräskielisen akustisen kitaran kielet taas ovat nimensä mukaisesti terästä. Siinä on kirkas sointi ja sen kaula on hieman nylonkielistä kapeampi. Se soveltuu hyvin pop/rock sointusoittoon ja livetilanteisiin.
  • Jos olet hankkimassa lapselle kitaraa, kannattaa tutustua lapsille tehtyihin pienempiin kitaroihin. Niiden otelauta ja koko on pienempi ja näin pienikokoisenkin soittajan on helpompi käsitellä instrumenttiaan.

Kuinka oppia soittamaan kitaraa

Soittamaan oppii yksinkertaisesti vain soittamalla. Oikotietä onneen ei tässäkään valitettavasti ole olemassa. Ainakin aluksi on hyvä saada ohjeistusta siihen mistä lähteä liikkeelle ja mitä pitää huomioida oikeanlaisen soittotekniikan saavuttamisessa. Kitaransoittoa voi opetella joko itse opiskelemalla tai soittotunneilla joita järjestävät niin yksityiset kuin eri opistotkin. Koska kitara on suosikkisoitin, on siihen olemassa runsaasti ja monipuolisesti opetusmateriaalia. Lukuisia kirjoja löytyy ja video-oppaita on saatavilla netissä. Akustisen kitaran sointusäestys on eräs kitaransoiton kulmakivistä ja sen oppiminen on suhteellisen yksinkertaista. Kannattaa siis perehtyä sointurakenteisiin ja sointujen muodostamiseen, sillä tällä taidolla pääset jo pitkälle. 

Kitaristin apuvälineet

Aluksi kitara pitää saada vireeseen. Kitaran virittäminen saattaa tuntua ensin vaikealta, mutta viritysmittari on oiva apuväline soittimen virittämiseen. Sen avulla kitarasi on vireessä tuossa tuokiossa.  Monissa viritysmittareissa on mukana myös metronomi joka auttaa soittajaa pysymään tahdissa. 

Plektra on kitaransoittajan työkalu. Sillä on suuri vaikutus soittotuntumaan, soittotekniikkaan ja saundiinkin. Plektran käyttö on lähinnä makuasia ja riippuu paljon soitettavan musiikin tyylistä. Plektralla saa tuotettua voimakkaamman äänen kuin sormilla soitettaessa. 

Kitaran säilyttäminen ja kuljetus

Kitaran säilyttämiseen kannattaa satsata ainakin sen verran, että se on poissa jaloista eikä kukaan kompastu siihen. Erilaisia lattia- ja seinätelineitä on olemassa joka lähtöön. Näin vältetään sekä ihmisille että soittimelle aiheutuvat vahingot. Ja toki akustinen kitara tuo oman hienon ripauksensa myös sisustukseen, samoin kuin ukulele.

Mikäli tarkoituksesi on kuljettaa kitaraa mukanasi, on sille hyvä hankkia laukku, pussi tai kotelo joka helpottaa kuljettamista ja suojaa soitintasi kuljetuksen aikana. Samassa kotelossa kuljetat kätevästi myös kasattavan nuottitelineen, joka helpottaa soittajan elämää kun nuotit saa eteensä juuri halutulle korkeudelle. Tällä varustuksella pääset hienosti lähtemään jo vaikkapa trubaduurikeikalle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *