Mikä on harmonikka?

Yksinkertaisuudessaan harmonikka on vapaalehdykkäkosketinsoitin. Suomessa harmonikat voi ostaa monelta eri myyjältä. Harmonikalle on monta erilaista lempinimeä, kuten hanuri, haitari, vetopeli, taljankka sekä pirunkeuhko. Harmonikka on mekaaninen soitin ja se muodostaa äänen vapaalehdykkäkielien ja ilman avulla, jonka harmonikan palje tuottaa. 1800-luvulla harmonikka koettiin kansansoittimena ja myöhemmin siitä tuuli vakavasti otettavan musiikin instrumentti. Nykypäivänä harmonikkaa käytetään yleisesti myös pop-musiikissa tuomaan svengiä ja groovea tanssimusiikkiin ja se sopii myös cover-musiikin soittimiseen mainiosti, kuten voimme huomata

Harmonikan historia

Uskotaan, että nykyaikainen harmonikka on kehittynyt kiinalaisista suu-urkujen pohjalta. Kiinalaiset suu-urut olivat maailman ensimmäiset vapaalehdykkäsoittimia. Suu-urut olivat 1700-luvulla Pietarin seurapiireissä kova juttu ja sitä kautta se myös harmonikka ui venäläiseen musiikkikulttuuriin mukaan. 

Concertina on harmonikan esimuoto

Englantilainen Charles Wheatstone oli mukana kehittämässä ensimmäisiä concerttinoja. Vastaavasti Concertinan esimuoto oli nimeltään symphonium ja concertinaksi symphoniumia alettiin kutsua sen jälkeen, kun siihen lisättiin palje.

puna-valkoinen concertina-soitin
Concertinoja voi nähdä vanhoissa mustavalkoisissa elokuvissa.

Harmonikka on rakenteeltaan monimutkainen

Yleisesti ottaen harmonikka on rakennettu sadoista erilaisista osista ja sen huoltaminen on monimutkaista, joten se kannattaa jättää aina ammattilaisen tehtäväksi. Useimmiten harmonikan tukirakenteet ja kehys sekä kielipenkit valmistetaan haavasta tai muusta kevyestä puusta. Harmonikan kielet ovat monesti tehty teräksestä, joka lämpökäsitelty ja ne kiinnitetään alumiinisiin kielilaattoihin. Harmonikan remmit valmistetaan vahvarakenteisesta nahasta, jotta ne kestävät venymistä ja muuta kulutusta. Harmonikan näppäimet ovat usein muovia.

Mikä on harmonikka?

punainen vanha harmonikka

Yksinkertaisuudessaan harmonikka on vapaalehdykkäkosketinsoitin. Harmonikalle on monta erilaista lempinimeä, kuten hanuri, haitari, vetopeli, taljankka sekä pirunkeuhko. Harmonikka on mekaaninen soitin ja se muodostaa äänen vapaalehdykkäkielien ja ilman avulla, jonka harmonikan palje tuottaa. 1800-luvulla harmonikka koettiin kansansoittimena ja myöhemmin siitä tuuli vakavasti otettavan musiikin instrumentti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *