Monipuolinen ukulele

Ukulele sopii ikään katsomatta ihan jokaisen ensimmäiseksi soittimeksi. Sen soittamisen oppii nopeasti, ja onnistumisen tunteet motivoivat jatkamaan musiikkiharrastusta. Kun sointusäestys on hallussa, voi alkaa harjoitella erilaisia sormitekniikoita. Ukulele antaakin hyvän pohjan kitaransoiton aloittamiselle, sillä molemmissa soittimissa on samat periaatteet. Musiikkigenrellä ei ole väliä, sillä ukulelella voi soittaa aivan kaikkea reggaesta klassiseen musiikkiin. Koska ukulele on paljon monipuolisempi soitin kuin luullaan, sopisi se vaikkapa koulusoittimeksikin paljon nokkahuilua paremmin.

Kun ukulelen soittotaidot karttuvat, ei toki tarvitse vaihtaa instrumenttia, vaan hiomista voi jatkaa vaikka maailman tappiin saakka. Ukulele on soitin josta löytyy aina uusia puolia. Voisikin sanoa, että vain taivas on rajana tämän soittimen kanssa sillä niin monipuolinen se on, eikä sen parissa taatusti tule tylsää!

Ukulelen historiaa

Ukulele on perinteikäs, rento ja hauska soitin.

Ukulelen juuret ovat Madeiralla, jossa pieni nelikielinen kitara braguinha oli suosittu soitin. Madeiralaisten siirtotyöläisten mukana se kulkeutui Hawaijille vuonna 1879 ja siellä sitä edelleen kehitettiin. Näin syntyi uusi soitin ukulele, ja ensimmäiset julkiset ukulelekonsertit järjestettiin kymmenen vuotta myöhemmin. Se nousikin Havaijin kansallissoittimeksi kahdessa vuosikymmenessä madeiralaisten saapumisesta. Pikkuhiljaa se alkoi levitä myös maailmanlaajuisesti ja oli suorastaan muotisoitin 1920-luvulla. Kuitenkin muotivillityksen laannuttua suosio kääntyi ihan päinvastaiseksi ja ukulelea jopa pilkattiin. Tästä eivät monet kuuluisuudet kuten Elvis Presley ja George Harrison piitanneet, vaan jatkoivat hyväksi havaitun instrumentin käyttöä musiikissaan. 

Nyt ukulele on jälleen tehnyt paluun. Sen  soittamista voi opiskella esim. kirjaston ilmaistapahtumissa jotka ovatkin olleet jättimenestys. Myös ala-asteilla, kansalaisopistoissa ja musiikkiopistoissa pääsee tutustumaan tämän hienon instrumentin saloihin.

Erilaiset ukulelet

Tämän päivän ukulelessa on neljä kieltä, ja sitä myydään viidessä eri koossa. Pienin ja edullisin on sopraanoukulele.Tällainen on hyvä hankinta varsinkin lapsen ensimmäiseksi soittimeksi. Konsertti- ja tenoriukulelet ovat hieman isompia. Baritoniukulele on kooltaan suurin ja se on ukuleleperheen uusimpia tulokkaita. Siinä on kitaran ohuimpien kielien vire. Näiden lisäksi on olemassa kahdeksankielinen ukulele joka hurmaa täyteläisemmällä saundillaan.

Aivan kuten kitaroitakin, myös ukuleleja on olemassa sekä akustisia että sähköisiä. Käyttötarkoitus ja musiikin tyyli ratkaisevat pitkälti sen, kumpi on milloinkin se oikea valinta. Soittamisen harjoittelun voi aloittaa periaatteessa niin sähköisellä kuin akustisellakin ukulelella. Testaamalla selviää, kumpi tuntuu omaan käteen sopivimmalta vaihtoehdolta. 

Miten päästä alkuun

Ukulelen hankkiminen on nykypäivänä helppoa. Monet soitinliikkeet toimivat verkossa, joten soittimen saa tilattua vaikka kotiovelle saakka. Kannattaa hankkia myös viritysmittari jonka avulla ukulele on helppo virittää. Monissa viritysmittareissa on mukana metronomi, joka on loistava apuväline soittajan tahdissa pysymiseen.

Ukulelen kannatteluun on hyvä hankkia hihna, jotta liikuskelu instrumentin kanssa ja seisaaltaan soittaminen onnistuvat. Ukulelen hihnoissa on usein jokin Havaijista muistuttava kuviointi. Ukulelea kannattaa säilyttää omassa telineessään vahinkojen välttämiseksi. Lattiateline pitää ukulelen pystyssä, eikä kukaan kompastu siihen.

Mikäli haluaa soittoharrastukseensa ihan uutta twistiä, voi rakentaa soittimensa itse! Mulletoi-verkkokauppa myy ukulelen rakennussettiä noin 36 eurolla. Rakennussarjassa ovat kaikki puuosat ja kielet, mitkä kootaan yhteen ja maalataan halutulla tavalla. Jokainen tällä sarjalla rakennettu ukulele on periaatteessa samanlainen, onhan kyseessä pikemminkin palapeli kuin varsinainen soittimen rakennus. Jos haluaa enemmän haastetta, mikään ei estä kuitenkaan tekemästä puista soitinta aivan alusta asti itse. Näin saa varmuudella hankittua täysin uniikin soittimen. Suomalainen koivu on erittäin hyvä materiaali ukulelen rakentamiseen. 

Koivua käytetään paljon kitaranrakennuksessa, ja ukulelehan on käytännössä pieni, nelikielinen kitara. 

Voisiko koivu-ukulele olla kenties seuraava vientimenestys?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *